Kategori: Presse

Af journalist Maria Hølbing Heininge

Gymnastik med detaljer

”Giv slip, giv efter. Mist kontrollen for en stund. Ren Væren, vær i nuet”. Således starter Maria Hølbing Heininge (MHH) artiklen i Urban. Hun skriver, at det er Hedda Matthesen der guider ni kursister i, hvordan man mediterer. Og hvis man dømmer efter lyden, klarer de meditationen med stor bravur. Der er en kæmpe rungende lyd af ingenting, kun afbrudt af Qi Gong-instruktør Hedda Matthesens få ord.

Det er sidstedagen for et grundkursus over to dage i Qi Gong, hvor journalisten er tilstede.

MHH skriver videre, at under meditationsdelen, der også bliver kaldt for ”Stille Qi Gong”, skal kursisterne meditere i cirka et kvarter, hvor de i dyb koncentration kun skal fokusere på åndedrættet. Hedda Matthesen taler sagte og ikke ret ofte, men kigger smilende rundt på de ni kursister, der sidder og ser alvorlige ud med lukkede øjne.

”Og så kommer vi langsomt ud af meditationen. Den stilhed tager vi med ud, så den kan virke fremover i hverdagen”, siger Hedda Matthesen blødt.

Presse

Af journalist Kristine Wilkins Find roen på kinesisk Som invitation til Politiken Plus’ læsere om to arrangementer om Qi Gong i januar ved Hedda Matthesen skriver Kristine Wilkins: I en…

Presse

Artikel af journalist Charlotte Frost Andersen

Gymnastik med omtanke

Charlotte Frost Andersen beskriver en eftermiddag, hvor projektet Livsstilscafé over 5 dage underviser ældre borgere i alderen 65+ i at holde balancen og forebygge fald. Det er Folkesundhed København, der i samarbejde med Pensions- og Omsorgskontoret i Vanløse/Brønshøj/Husum har tilrettelagt lLivsstilscafeen.

Det er ældre fra lokalområdet, der er inviteret, og det er gratis at deltage.

Denne eftermiddag handler det om at bevæge sig stærk med Qi Gong, og Carlotte Frost Anderen beskriver, hvad Hedda Matthesen fortæller om Qi Gong, og hvordan det forløber, da de 16 ældre selv skal prøve det. Hvordan de stiller sig i en cirkel om Hedda Matthesen og ”til tonerne af hendes stemme, der roligt fortæller, hvad der skal gøres, drejer ømme fødder og venede hænder. Stive nakker strækkes, og gamle arme løftes ud mod himlen”. De der ikke kan holde til at stå op i de 30 minutter, som træningen varer, sidder ned og laver øvelserne.

Charlotte Frost Andersen har interviewet Helge Bügner, som er 84 år og sidder midt i kredsen. Han har Pakinsons sygdom og fortæller, at han falder mindst en gang om dagen. Han er derfor glad for at være med på holdet og synes, at Qi Gong virker fascinerende, og at han godt kunne forestille sig at gøre det en halv time om dagen fremover.

Presse

To artikler af journalist Anne Korsholm:

1.  Meditation uden religion
2.  Dybt inde i mig selv

I den første artikel ”Meditation uden religion” skriver Anne Korsholm, at meditation engang var noget, hippier dyrkede, men i dag mediterer både forretningsfolk, studerende og hjemmehjælpere. Engang var meditation knyttet til bestemte religioner, men i dag er det for mange en måde at finde sig selv på. Kort sagt, meditation har ændret karakter fra religiøs praksis til psykologisk teknik. Hun citere Olav Hammer, religionshistoriker ved Syddansk Universitetscenter i Odense for at sige: ”Meditation er blevet verdslig. Den er blevet en teknik, man bruger for at slappe af og få det bedre”.

Derefter skriver hun, at ifølge meditationslærer Hedda Matthesen ved det nyåbnede Meditations- og Qi Gongcenter i København kommer mange kursister med samme indstilling. De kommer på grund af stress. De vil gerne have sindet i ro. Men Hedda Matthesens erfaring er, at meditation ikke kun minimerer stress. Det er første skridt, men senere åbner den også for en dybere dimension. Hedda Matthesen er selv inspireret af buddhisme og har været elev ved den danske idehistoriker og forfatter Jes Bertelsen, som også underviser i meditation. I hendes center kommer både kursister med en religiøs baggrund og uden nogen form for åndelig erfaring. De mediterer sammen, men får ifølge Hedda Matthesen noget forskelligt ud af det. ”Jeg forsøger at undgå at påvirke folk i nogen religiøs retning. Man kan sige, at mit sprog er verdsligt, for jeg taler hverken om Buddha-natur eller Gud, men om at være i nuet. For mig er det vigtigt at folk forbinder sig til det, de inderst inde føler sig knyttet til, uanset om det er kristendom, buddhisme eller en oplevelse af energi” siger hun.

Presse