Urban Torsdag 11. januar 2007

Af journalist Maria Hølbing Heininge

Gymnastik med detaljer

”Giv slip, giv efter. Mist kontrollen for en stund. Ren Væren, vær i nuet”. Således starter Maria Hølbing Heininge (MHH) artiklen i Urban. Hun skriver, at det er Hedda Matthesen der guider ni kursister i, hvordan man mediterer. Og hvis man dømmer efter lyden, klarer de meditationen med stor bravur. Der er en kæmpe rungende lyd af ingenting, kun afbrudt af Qi Gong-instruktør Hedda Matthesens få ord.

Det er sidstedagen for et grundkursus over to dage i Qi Gong, hvor journalisten er tilstede.

MHH skriver videre, at under meditationsdelen, der også bliver kaldt for ”Stille Qi Gong”, skal kursisterne meditere i cirka et kvarter, hvor de i dyb koncentration kun skal fokusere på åndedrættet. Hedda Matthesen taler sagte og ikke ret ofte, men kigger smilende rundt på de ni kursister, der sidder og ser alvorlige ud med lukkede øjne.

”Og så kommer vi langsomt ud af meditationen. Den stilhed tager vi med ud, så den kan virke fremover i hverdagen”, siger Hedda Matthesen blødt.

Qi Gongen som der bliver undervist i er Biyun metoden, som er udviklet af den kinesiske læge Fan Xiulan for 22 år siden.

Med metoden kan man arbejde med sin livskraft og energi. Qi Gong fokuserer på det mentale og det fysiske, og på den måde kan den både forebygge og helbrede. Øvelserne ligner en blanding af langsom udstrækning og taichi. Alle bevægelserne skal udføres langsomt og med stor koncentration.

Formålet med Qi Gong er at den skal være med til at forebygge stress og spændinger og samtidig fremme fysisk velvære.

En kursist, der er på kurset for at genopfriske Qi Gongen, fortæller at hun har trænet meget det sidste halve år, og at hendes smerter fra en diskusprolaps er blevet mindsket.

Ingeniør Benjamin Agger på 36 år og hans kæreste Rebekka Mahler på 24, som studerer socialvidenskab og kønsforskning, fik anbefalet Qi Gong af hendes mor, som er ved at uddanne sig til instruktør. Qi Gongen blev præsenteret for dem som ”Gymnastik med detaljer” og deres interesse blev især vakt af, at Qi Gong er helhedsorienteret, fokuserer på det mentale og er nemt at integrere i hverdagen med kun 30 minutters daglig træning. De har begge stiftet bekendtskab med fitness-centre, men for dem er det ikke nok, at biceps og baller ser godt ud. Og i modsætning til fitness-centrene, kan man være sig selv og koncentrere sig om sig selv, når man træner Qi Gong.